Skärpta råd och fortsatt publikbegränsning till 50 personer i Västra Götaland

Utvecklingen går åt fel håll. Nu måste vi verkligen hjälpas åt att stoppa smittspridningen! Därför har Folkhälsomyndigheten, i samråd med länets smittskyddsläkare, beslutat att skärpa råden i Västra Götaland. Samtidigt har Länsstyrelsen beslutat att publiktaket på max 50 personer ska fortsätta gälla i vårt län. Gullspångs kommun vidtar särskilda åtgärder, bland annat stängs bibliotek, fritidsgården och fritidsbanken från och med måndag 2 november.

De skärpta råden gäller i hela Västra Götaland från och med 29 oktober och till en början tre veckor framåt:

 • Var och en bör avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym, med undantag för nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek.
 • Var och en bör avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

 • Var och en bör, om möjligt, undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor med.

 • Alla verksamheter i regionen eller i regiondelen bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Detta kan exempelvis innebära att verksamheten minimerar antalet besökare vid samma tidpunkt.

 • Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Sådana åtgärder kan vara att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.

Fortsatt publikbegränsning till 50 personer

Länsstyrelsen i Västra Götaland har beslutat om att gränsen för deltagare vid offentliga tillställningar och allmänna sammankomster ska ligga kvar på max 50 personer. Beslutet gäller fram till 19 november, men kan både förkortas och förlängas beroende på utvecklingen.

– Vi ligger kvar med beredskap att kunna öka till 300 om smittspridningen blir mer kontrollerad. Detta är betydligt enklare än att öka till 300, se smittspridningen ta ytterligare fart och tvingas backa till 50 igen, säger landshövding Anders Danielsson.

Länsstyrelsens beslut är fattat i samråd med länets smittskyddsläkare.

Folkhälsomyndigheten Nya allmänna lokala råd för Västra Götaland Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Gullspångs kommuns åtgärder

Åtgärderna nedan gäller från och med 2 november och till en början tre veckor framåt.

 • Kommunens bibliotek i Gullspång och Hova hålls stängda för besök. Det finns möjlighet att beställa böcker och få dem levererade. Kontaktuppgifter bibliotek
 • Fritidsgården i Gullspång hålls stängd.
 • Fritidsbanken hålls stängd. Det finns möjlighet att beställa utrustning och få den utlämnad. Telefon: 0506-363 92 E-post: Fritidsbanken 
 • Mötesplatsen håller stängt för spontanbesök enbart bokade besök tillåts. Besökare hänvisas att ta kontakt via e-post: Mötesplatsen
 • Drop-in verksamheten i Skagersvik för arbetssökande hålls stängd, enbart bokade besök.
 • De skärpta allmänna råden berör inte särskilt boende. Anhöriga till boende rekommenderas ändå att undvika icke nödvändiga besök och i övrigt följa gällande rutiner.

Sidan senast uppdaterad: