En samlad barn- och elevhälsa skapar förutsättningar för ett arbetssätt baserade på samverkan mellan den.
Arbetet med elevhälsa förutsätter en hög grad av samverkan mellan elevhälsans personal och övriga personalgrupper samt att det finns kompetens att tillgå för detta arbete. Respektive skolenhets rektor ansvarar för att organisera och utveckla arbetet, så att eleverna har möjlighet att nå målen i förskolan och skolans läroplaner.
Skolenheterna har tillgång till ett elevhälsoteam där:
I elevhälsoteamet finns det tillgång till:
Elevhälsans uppdrag är främst att vara en resurs i arbetet för en hälsofrämjande skolutveckling. Hälsofrämjande skolutveckling används av Skolverket för att beteckna att hälsoarbete i skolan är en del av en långsiktig skolutvecklings-process. Skolan har ett ansvar för att skapa en god lärandemiljö för elevernas kunskapsutveckling och personliga utveckling. Skolans uppdrag är alltid att anpassa den pedagogiska verksamheten efter varje elevs behov samt att skapa förutsättningar för fortsatt lärande.
Elevhälsan ska främst arbeta hälsofrämjande och förebyggande och elevhälsans personal ska även stödja elevens utveckling mot utbildningens mål.
Genom elevhälsans uppdrag sätts sambandet mellan lärande och hälsa i fokus och elevhälsan knyts därmed närmare skolans uppdrag. En god hälsa är en viktig förutsättning för att klara skolan.
Elevhälsans mål är att skapa en så positiv lärandesituation som möjligt för alla elever. Barn- och elevhälsans arbete är också åtgärdande genom att bidra med sin kompetens i kartläggningar/utredningar och åtgärdsplaner för elever i behov av stöd, och genom att handleda och stötta den pedagogiska personalen i det direkta arbetet med eleverna samt individuella elevsamtal.
Barn- och elevhälsan arbetar på uppdrag av rektorer och personal i förskola och skola samt i samverkan med vårdnadshavare, kommunens andra verksamheter och externa samarbetspartnare.