Julias berättelse om livet som företagare i Gullspångs kommun

Julia Dahlman

Mitt namn är Julia Dahlman, en 26 år gammal Tibro-tjej som numera är bosatt i Gullspång sedan några år tillbaka. Idag driver jag Salong Ljuva där vi numera är två tjejer som jobbar tillsammans med hårvård & hudvård centralt Gullspång.

Hur kom det sig att du flyttade till just Gullspångs kommun?

Som för så många andra så var det kärleken som fick mig att flytta och då hitta till Gullspång. Min sambo och jag bodde tillsammans i Skövde men när han började längta hem till Gullspång igen började jag samtidigt att känna mig klar med stadslivet och längta mer efter lugnet, så vi började leta hus i Gullspång och på den vägen är det. Min sambo hade jobb i Gullspång så det föll sig naturligt att vi drog oss hit, även om han fick jobba med att försöka övertala mig i början, men det är jag väldigt glad för idag.

Hur kommer det sig att du driver företag i Gullspångs kommun?

När vi väl bestämt oss för att flytta till Gullspång började jag kika på möjligheten att söka jobb som anställd frisör runtom Gullspång men upptäckte att de flesta salonger var egenföretagare som inte jobbade heltid själva, och då förstod jag att om jag skulle kunna jobba nära hemmet, så var det eget företag som gällde.
Min sambos släkt och bekantskapskrets i trakten är ganska stor, så det hela började med att jag blev nedringd av vänner och bekanta som ville få hjälp med håret, och då förstod jag att behovet av fler frisörer fanns, och då tog jag chansen när den gavs.

Det här värdesätter jag mest med att bo i Gullspångs kommun

Mentaliteten i Gullspång, det är det absolut bästa! Här är människorna väldigt trevliga och sociala, man bryr sig om varandra och ställer upp för varandra när det behövs. Ett bevis på detta är föreningslivet där det finns många eldsjälar. Här är det billigt att bo, man får otroligt mycket för pengarna. Och det finns dessutom möjlighet att bo "ute på landet" men ändå nära centrum och affären.

Sen har vi närheten till naturen vilket låter lite klyschigt, men när jag bodde i Skövde var jag tvungen att ta bilen upp till fritidsområdet och det blev ett projekt i sig. Idag tar jag på mig löparskorna och har naturen näst intill utanför dörren. Det finns många vackra rundor att ta.
En annan sak som jag verkligen uppskattar är lugnet, det är så otroligt tyst och fridfullt. Tempot är helt annat än i stan och man behöver aldrig leta sig galen efter parkeringsplatser, det finns det gott om.
Allt man behöver så som vårdcentral, skola, bibliotek och så vidare finns i kommunen. Och vill man shoppa ordentligt finns det flera stora städer inom en timmes avstånd när man behöver handla lite mer.

Vad är det bästa med att driva företag i Gullspångs kommun?

  • I ett samhälle där alla känner alla är det lättare att bygga långsiktiga
  • Relationer med kunderna. Man får en mer personlig relation till sina kunder vilket gör arbetet så mycket roligare.
  • Viljan att hjälpa varandra företag emellan. Man kan hitta bra samarbeten med andra företag, då man är mån om att det som finns på orten ska få leva kvar. Så tänker även våra kunder i Gullspång, de vill gärna gynna oss på orten.
  • Lätt att marknadsföra sig då mun till mun-metoden fungerar väldigt bra på en liten ort. Gör man ett bra jobb får alla veta det, lika väl åt andra hållet, så därför gäller det att hålla hög kvalité.
  • Vi har ett bra samarbete företagare emellan och med kommunen. För den som vill erbjuds det emellanåt både kurser för utveckling och möten där man får vara med och påverka företagsklimatet. Kommunen är väldigt mån om att vi företagare ska vara med och tycka till.
  • Här kan man hitta lokaler till förmånliga priser. Det finns lokaler i alla prisklasser och skick, och det är ju särskilt bra när man är nystartad och kan hitta något billigare alternativ till en början. Det blir lättare att våga när man inte har alldeles för höga kostnader i företaget till en början innan man kommit på fötter.

Vad skulle du ge för råd till någon som går i tankar att flytta till Gullspångs kommun?

Funderar du på att flytta till Gullspång så skulle jag rekommendera att kanske åka runt för att se dig om i omgivningarna, se hur mysigt det är ute på landet och för att se hur de olika områdena inom kommunen ser ut. Jag skulle ändå vilja säga att det kan skilja sig ganska mycket åt på sina ställen, var ställe har sin charm.
Besök exempelvis affärerna för att småprata lite med invånarna för att få uppleva den trevliga atmosfären.
Kontakta oss ambassadörer för att få tips om utbudet på orten vad gäller fritidsaktiviteter och kulturliv och så vidare.

Vad skulle du ge för råd till någon som går i tankar att starta företag i Gullspångs kommun?

Jag skulle råda den som vill starta något i Gullspång att höra sig för hos andra företagare i kommunen för att höra hur det är att vara företagare just här och vad man ska tänka på och så vidare.
Jag skulle även råda att kontakta kommunen för att se om det finns några bidrag som gäller landsbygden att söka.
När jag startade var jag även i kontakt med Nyföretagarcentrum där jag fick ha möte med en erfaren företagare för att få tips och råd, Gullspång har lokaler att låna för dessa möten.

Mina smultronställen och fritidsaktiviteter

Jag tycker det är otroligt vackert vid Ribbingsfors herrgård utanför Skagersvik, sen uppskattar jag mina löprundor förbi Ålösund nere vid Vänern. Men jag har å andra sidan inte hunnit utforska så många smultronställen än eftersom jag haft fullt upp med mitt företag sedan jag flyttade hit, så jag har det roliga kvar.
När jag är ledig tycker jag om att vara hemma och pyssla med hus och trädgård. Här finns både blomsterhandel och byggvarufirmor med stort utbud att handla i. Hinner jag tycker jag om att träna. Hur varierar men jag har provat både gym och gympapass som finns på orten. Det finns ofta olika pass som ordnas av privatpersoner så som gympa, zumba och yoga om man är intresserad. Men det bästa kanske ändå är mina löprundor som går att variera i oändlighet.
Om sommaren kan det ibland bli ett dopp i sjön efter en lång arbetsdag vid något utav de fina badställen vi har nära. Eller kanske en middag eller en glass i Otterbäcken med utsikt över sjön en fin sommarkväll.

Har du mer frågor eller funderingar så tveka inte att ringa eller maila mig. Jag berättar gärna mer.
Telefon: 0730-28 21 27
E-post: info@salongljuva.se

Här kan du läsa fler berättelser om livet i Gullspångs kommun

Awazs berättelse om livet i Gullspångs kommun
Anns berättelse om livet i Gullspångs kommun
Stefans berättelse om livet i Gullspångs kommun
Lisas berättelse om livet i Gullspångs kommun
Gunillas berättelse om livet i Gullspångs kommun
Katarinas berättelse om livet i Gullspångs kommun
Saras berättelse om livet i Gullspångs kommun
Jonnas berättelse om livet i Gullspångs kommun

Läs mer om att flytta till Gullspångs kommun