Katarinas berättelse om livet i Gullspångs kommun

Katarina utanför sitt hus i Rönnängen, Gullspångs kommun

Jag heter Katarina Widell och är 54 år. I maj 2016 flyttade jag till Hova tillsammans med min man, Gert, och vår katt. Jag är född i Örebro, men har bott i olika delar av landet: uppvuxen på ostkusten och senare bosatt i Skåne och Västerbotten. De senaste 20 åren har jag bott i Ale kommun, strax norr om Göteborg. Flyttarna har gett mig perspektiv och kännedom om hur natur och livsvillkor skiljer sig åt i vårt avlånga land.

Hur kom det sig att du flyttade till just Gullspångs kommun?

Hova har alltid funnits som en fast punkt i mitt liv. Min mormor och morfar bodde i Hova och i mitten av sextiotalet byggde mormor och morfar en sommarstuga i Hulan vid sjön Skagern. Hulan är den plats som sedan många år fungerat som ett nav för vår familj där vi firar gemensamma högtider och njuter av livet vid sjön.
Faktum är att Gert och jag alltid trivts bra här och under våra somrar i Hulan fick vi nya vänner i kommunen. När vi körde till Hova så kändes det som att vi åkte hem. Efter hand kom planerna på att flytta hit permanent. Vi kände oss färdiga med villalivet och längtade efter något mer lantligt. Dessutom är våra barn utflyttade och bosatta i Göteborg respektive Stockholm och då ligger Hova lägligt mitt emellan. När vi hittade gården Rönnängen, som hör till den lilla byn Smedstorp, så slog vi till direkt. Framförallt var det läget, med utsikt över åkrar mot sjön som avgjorde, men också att det ursprungliga huset från 1750-talet fanns kvar. När vi köpte Rönnängen var det många år sedan någon hade djur och jordbruk på gården, men vi planerar att göra i ordning för att kunna ha höns och får. Den första tiden efter flytten veckopendlade vi till våra jobb i Göteborgsregionen, men nu arbetar vi båda på dagligt pendlingsavstånd från hemmet.  Jag är socionom och jobbar i Lidköping. Det tar drygt en timma enkel väg. Tiden i bilen använder jag till att lyssna på ljudböcker.

Vad är det bästa med att bo i Gullspångs kommun, vad värdesätter du mest?

För oss som bott nära Göteborg i många år och har upplevt hur priserna på bostäder stigit och hur mycket tid som försvinner i bilköer så är det fantastiskt att kunna köpa en gård för rimlig penning och att kunna transportera sig utan stress. 

Gullspångs kommun har ett bra geografiskt läge och inom cirka en timmas bilresa når vi flera städer, bland andra Mariestad, Örebro, Skövde, Kristinehamn och Lidköping. Naturen är omväxlande med gränstrakterna till Tiveden och närheten till de stora sjöarna Vänern och Skagern är perfekt om man gillar bad och fiske.
Även om kommunen är liten så finns ambitionen att ge en god kommunal service.  Av egen erfarenhet kan jag ge som exempel att personalen från hemtjänsten och hemsjukvården var fantastisk när min mamma vårdades i hemmet de sista månaderna hon levde. Och återvinningscentralen Odenslund är ett nöje att besöka. I Hova finns ett litet, men gott, affärsutbud och det är trevligt med regelbunden torghandel och marknader. Det finns även ett härligt engagemang både vad gäller kultur och natur till exempel Hova Riddarvecka, Galleri Hova och Högsåsen med fina vandringsleder. För den tränings- och idrottsintresserade så finns också ett varierat utbud med föreningar och gym. Och så bor det trevliga människor här så det är lätt att känna sig välkommen.

Vad skulle du ge för råd till någon som går i tankar att flytta till Gullspångs kommun?

Fundera på vad som är viktigt för dig och ta reda på hur det skulle fungera för dig om du flyttade hit. Om du har möjlighet så gör många besök i kommunen och prata med de som bor här. Du kan kontakta mig eller någon av de andra kommunambassadörerna.

Vad är ditt bästa smultronställe i Gullspångs kommun?

Det finns så många fina ställen att det är svårt att välja ett. Jag har ju sedan länge mitt hjärta vid sjön Skagern, men ett ställe som jag upptäckt sedan jag flyttade hit är Hovaåns dalgång och Nolkvarn. Nolkvarn är en väldigt speciell miljö och däromkring finns många fina stigar att ströva på. Det är också fint att gå vandringslederna vid Högsåsen. Folkebergs naturreservat är inte så stort, men eftersom jag bor strax intill så vill jag passa på att slå ett slag för gammelskogen där. Andra trevliga ställen i kommunen som jag gillar att besöka är Badängen i Otterbäcken och Södra Råda.

Vad gillar du att göra på din fritid?

Eftersom vi håller på och ”väcker vår gård ur sin törnrosasömn” så går mycket tid till att ta hand om byggnaderna och trädgården samt att planera för odlingar och framtida djurhållning. Jag tycker också om att röra på mig och går eller springer gärna en runda i skogen. Tidiga morgnar tränar jag på vårt fina gym i Hova. Nu när jag inte har 20 mil till sommarstugan kan jag faktiskt gå, cykla eller springa dit. Att bara hänga vid sjön, umgås med familj och vänner är fint och bra för själen. Ibland är det viktigt att tillåta sig att bara vara.

Du får gärna höra av dig till mig om du vill veta mer om hur det är att leva och bo i Gullspångs kommun.
Telefon: 0766-10 70 88
E-post: akewidell@gmail.com

Här kan du läsa fler berättelser om livet i Gullspångs kommun

Awazs berättelse om livet i Gullspångs kommun
Anns berättelse om livet i Gullspångs kommun
Stefans berättelse om livet i Gullspångs kommun
Lisas berättelse om livet i Gullspångs kommun
Gunillas berättelse om livet i Gullspångs kommun
Jonnas berättelse om livet i Gullspångs kommun
Saras berättelse om livet i Gullspångs kommun
Julias berättelse som livet som företagare i Gullspångs kommun

Läs mer om att flytta till Gullspångs kommun

Sidan senast uppdaterad: