Det finns i Sverige 16 miljökvalitetsmål (miljömål). Miljömålen är till för att leda miljöarbetet till ett hållbart samhälle.
Miljömålen antogs 1999 av vår riksdag. År 2005 kom ett målområde till för att sammanlagt bli 16 mål.
Strukturen av vårt nationella miljömålssystem:
För att lättare arbeta med miljömålen bryts de ner till regionala och lokala miljömål.
De nationella miljömålen med preciseringar och etappmål finns samlade i dokumentet Nationella miljömål, se till höger.
Mer information om miljömålen finns på Miljömålsportalen, Länsstyrelsens och Naturvårdsverkets och Regeringskansliets hemsidor.
För att vi ska nå miljömålen behöver alla hjälpas åt. Vi behöver engagera oss och ta vår del av ansvaret. Det gäller dig och mig, myndigheter, företag, kommuner, regeringen och riksdagen. Målen ska nås inom en generation, det vill säga till 2020 (2050 för klimatmålet), så det är bråttom!
Kommunen arbetar med både nationella och lokala miljömål. Det finns miljömål i flera av kommunens styrdokument och riktlinjer. Exempelvis i Renhållningsordning och i Energi- och klimatplan. En förteckning över kommunens miljömål finns i en miljömålsammanställning som du finner under Dokument här på sidan. De uppgifter som beskriver miljön i kommunen blir sammanställda varje år. Läs mer under Miljöövervakning. En samlad uppföljning över kommunens miljömål har utförts för år 2010. Sammanställningen finns under Dokument här på sidan.
För det regionala arbetet med miljömålen har länsstyrelsen en samordnande roll. Utöver information på länsstyrelsens hemsida finns även nyhetsbrevet Miljömål Väst som beskriver arbetet med miljömålen i Västra Götalands län. Se länk under Länkar här på sidan.