Skyddsjakt och vilt

I jaktlagstiftningen ges möjlighet till så kallad skyddsjakt som kan tillgripas om vilda djur är skadade, om de riskerar att ge upphov till skador på allmän hälsa och säkerhet som exempelvis sprida smitta, omfattande skador på grödor eller boskap, eller andra skäl av ”överskuggande allmänintresse”.

Övriga myndigheters ansvar

De kommunala jägarna hjälper endast privata fastighetsägare. Företag får kontakta sin skadedjursbekämpare, hyresgäster kontaktar i första hand fastighetsägaren.

Det är olika myndigheter som ger tillstånd till skyddsjakt beroende på vilket djur det är. Naturvårdsverket är tillståndsgivare när det gäller de stora rovdjuren och i annat fall är det Länsstyrelsen.

Tänk på att du inte får ta hand om det skadade djuret själv. Det är bara personer eller föreningar som har Länsstyrelsens och Naturvårdsverkets godkännande som får ta hand om skadade djur.

Om du misstänker att ett djur är trafikskadat intill en väg, eller om du hittar ett dött djur intill en väg, ring till polisen.

Vid upptäckt av en skadad fågel ska i första hand svenska djurambulansen kontaktas, de arbetar med att rehabilitera och avliva fåglar.

Kommunens ansvar

Kommunen hanterar enbart vilda djur i detaljplanerat område. Kommunen kan vara behjälpliga med sjuka eller skadade djur. Grävling som utgör skada på egendom kan även hanteras.

De kommunala jägarna hanterar inte friska rävar, rådjur, fåglar, vildsvin eller älgar.

Vill man göra sig av med fåglar kan man använda sig av olika typer av skrämseltekniker eller anlita ett skadedjursföretag. På grund av nyligen införd begränsande lagstiftning kan inte heller gäss skjutas av. Det ses generellt sätt inte som en effektiv åtgärd att skjuta av fåglar, då de ofta kommer tillbaka till avskjutningsplatsen snart igen.

Anmälan av vilda djur i detaljplan

Vid problem med skabbräv, grävling, sjukt rådjur eller annat djur kan en anmälan via e-tjänsten lämnas in. Från inlämnad anmälan sker all kontakt mellan dig som fastighetsägare och kommunal jägare. Har du inte möjlighet att använda E-tjänsten kan e-post skickas till Miljö- och bygg, alternativt nås ansvarig handläggare via telefon.

Djur som fångas i fälla

Vid problem med grävlingar eller skabbrävar i trädgården kan de kommunala jägarna vara behjälpliga med att sätta ut en fälla. När djuret har fångats i fällan avlivas det av jägarna på platsen. Vilda djur som fångas i fälla får inte flyttas eller släppas ut av de kommunala jägarna, endast länsstyrelsen och naturvårdsverket får lov att släppa ut och flytta vilda djur. Om fälla sätts ut är det fastighetsägarens ansvar att ha tillsyn på fällan 2 gånger per dygn.

Grävling

Grävlingar är fredade under perioden 1 mars till 15 juni då de kan ha ungar. Under denna tid får inte djuren fångas i fälla och avlivas. Därför är det extra viktigt att du som fastighetsägare som får problem med grävlingar under denna period genomför vissa åtgärder själv för att försöka få grävlingen att flytta alternativt se till att din fastighet från början inte är en attraktiv plats för grävlingen att bygga bo på.

Plocka upp fallfrukt varje dag, undvik att ställa sopor ute, ta bort eller täta din kompost. Förvara inte kattmat ute samt se till att eventuella kryphål under hus och andra byggnader är täta. Det kan även vara effektivt att dränka tygstycken i parfym eller annan mänsklig doft. I vissa fall fungerar även ljud- och/eller ljussensorer. Doftpellets som ska avskräcka grävlingen går även att få tag på.

Grävlingen är nattaktiv och syns sällan till då den är skygg. Endast vid tillfällen då den blir överraskad eller känner sig trängd kan den bita ifrån. Grävlingen attackerar i regel inte människor oprovocerat.

Vildsvin

Vildsvin kan vara problematiska, speciellt när de rör sig in i bostadsområden och bökar upp trädgårdar.

Tyvärr kan inte de kommunala jägarna hantera vildsvin på grund av förhindrande lagstiftning samt svårigheter att avliva dem på ett säkert sätt i tätbebyggt område. Kommunen rekommenderar att kontakt tas med jaktlaget som har jakträtten på marken utanför det tätbebyggda området och be dem bedriva hårdare jakt.

Vildsvin är sällan aggressiva om dom inte trängs. Blir vildsvinen aggressiva är det upp till polisen att avliva den problematiska individen. Andra regler gäller vid aggressiva djur i tätbebyggt område.

Åtgärder som du kan göra själv

  • Sätta upp ett staket runt tomten.
  • Hälla urin längs med tomtgränsen (återkommande).
  • Sätta upp ljud- och ljussensorer som kan verka för skrämsel.
  • Plocka upp eventuell fallfrukt och täck för/avlägsna eventuell kompost samt annat som djuren kan vilja äta.
Publicerad: 18 september 2024 Uppdaterad: 18 september 2024

Kontakt

Expeditionen miljö och bygg0501-75 60 05mbn@mariestad.se