Biståndshandläggare

Om du önskar insatser som omfattas av det kommunala ansvaret är det kommunens biståndshandläggare som utreder och beslutar om vilka insatser du kan erbjudas. Det kan till exempel handla om hemtjänst och ledsagare.

Den hjälp som kommunens hemtjänst ger dig grundas på Socialtjänstlagen och kan exempelvis omfatta personlig omvårdnad och sådant som behöver göras i ditt hem. Den hjälp du får ska vara anpassad efter dina behov. Hemtjänsten ska tillsammans med dig planera och utföra de sysslor du inte själv klarar av. Du kan få hjälp även på kvällar, helger och nätter.

Exempel på insatser

  • Hemtjänst
  • Ledsagare
  • Avlösning i hemmet
  • Trygghetsskapande utrustning
  • Korttidsvistelse
  • Växelvård
  • Särskilt boende

Så ansöker du om insatser

Du kan ansöka om insatser via e-tjänsten "Ansökan om insats" eller genom att kontakta biståndshandläggare för det område personen som behöver hjälpen hör till.

I listan nedan hittar du kontaktuppgifter till biståndshandläggarna och du ser vilka områden respektive biståndshandläggare ansvarar för.

Område Hova

Biståndshandläggare, område HovaTelefontid 08:30-09.30Annelie Sundström0551-362 24annelie.sundstrom@gullspang.se

Område Gullspång

Biståndshandläggare, område GullspångTelefontid 08:30-09.30Susanne Karlsson0551-360 88susanne.karlsson@gullspang.se

Område Otterbäcken och Skagersvik

Biståndshandläggare, område Otterbäcken och SkagersvikTelefontid 08:30-09.30Alexandra Wessén0551-362 74alexandra.wessen@gullspang.se

Mer information om bistånd och biståndshandläggning

Är du över 67 år och önskar trygghetslarm så ska du anmäla detta till våra biståndshandläggare, men vi gör ingen utredning, utan det är en så kallad förenklad biståndshandläggning.

Så här går det till steg för steg om du ansöker om stöd.

Ansökan

Du eller en anhörig fyller i ansökningsblankett eller kontaktar biståndshandläggare.

Första samtal

När du ansökt om insats kontaktar en biståndshandläggare dig för ett första samtal. Du bestämmer själv vilka som ska delta vid det första samtalet, till exempel en närstående. Om det finns behov kan en tolk närvara.

Biståndshandläggare utreder ditt behov

Biståndshandläggare utreder ditt behov av insats. Utredningen påbörjas i samband med det första samtalet. Biståndshandläggare ställer frågor till dig om din situation och eventuella svårigheter, ditt hälsotillstånd och vilka behov du har.

Prövning av ansökan

Din ansökan prövas därefter utifrån socialtjänstlagen och de riktlinjer som vård- och omsorgsnämnden i Gullspångs kommun har beslutat om. Riktlinjerna är till för att säkerställa att personer med likartade hjälpbehov får hjälp i samma omfattning. Riktlinjerna är vägledande och ansökan prövas alltid utifrån ditt individuella behov. Det innebär att ditt beslut kan avvika från vad som beskrivs i riktlinjerna.

Beslut

När behovet är utrett och ansökan prövad fattar biståndshandläggaren ett beslut om vilken insats du har rätt till och omfattningen av insatsen. Beslutet skickas per post hem till dig.

Bifall på ansökan

När du beviljats insatser skickar biståndshandläggaren ett uppdrag till den som ska utföra hjälpen, till exempel hemtjänst, plats på korttidsboende eller särskilt boende.

Helt eller delvis avslag

Om du inte har rätt till det du ansökt om, får du läsa utredningen och kan lämna synpunkter innan beslut tas. När beslutet är fattat kan du inom 3 veckor överklaga beslutet om du inte är nöjd med det fattade beslutet.

Ett avslag kan gälla hela ansökan eller delar av den. Vid delavslag beviljas inte ansökan i den omfattning som du önskat. Skäl för avslag kan vara att hjälpen kan ges på annat sätt eller att ansökan gäller insatser som är mer omfattande än vad socialtjänstlagen ger rätt till.

Dina insatser följs upp

Din biståndshandläggare följer upp ditt beslut regelbundet. Om du själv upplever att du inte har behov av de insatser du beviljats eller att du har ett större behov av hjälp kontaktar du biståndshandläggaren eller använder blanketten "Förändrade insatser".

När du kontaktar biståndshandläggaren och hjälpbehovet är brådskande görs en första preliminär bedömning skyndsamt. I övriga fall tar en handläggare kontakt inom två arbetsdagar.

För hemtjänst i övrigt bör handläggningstiden vara maximalt två veckor och för övriga hjälpinsatser maximalt tre månader. Handläggarna strävar alltid efter att kunna fatta ett beslut så snabbt som möjligt.

Med handläggningstid menas tiden från ansökan till beslut.

Om du vårdas på sjukhus och behöver hjälp och stöd efter sjukhusvistelsen ska ansvarig läkare, i samråd med dig, meddela kommunens biståndshandläggare att det finns behov av hjälp och stöd.

Biståndshandläggaren tar kontakt med sjukhuset för ett avstämningsmöte innan utskrivning. Vid avstämningsmötet deltar du, kommunens biståndshandläggare och de närstående du vill ha med vid samtalet. Om behov finns deltar även legitimerad personal från kommun och region.

Du får information om vilka insatser som kommunen kan ge och vad det kostar, du har möjlighet att ställa frågor kring insatserna.

Syftet med avstämningsmötet är att planera för hur din omsorg ska tillgodose dina behov av stöd och hjälp den närmsta tiden efter utskrivningen från sjukhuset.

Före mötet beskriver sjukhuspersonalen varför du har vårdats på sjukhuset och din situation både medicinskt, omvårdnadsmässigt och funktionellt.

Du ansöker om de insatser du har behov av och biståndshandläggaren gör en bedömning av hur ditt fortsatta omvårdnadsbehov skall ordnas för att tillgodose dina behov av eventuell omvårdnad och insatser.

I slutet av mötet får du en kort sammanfattning om vad som har blivit bestämt under samtalet, du får även ett beslutsmeddelande hemskickat via posten.

Om du är missnöjd med det beslut som biståndshandläggaren har fattat kan du överklaga detta. Överklagandet ska vara skriftligt och innehålla namn, adress, telefonnummer samt vilket beslut du överklagar, vilken ändring du vill ha och varför.

Skicka gärna med de handlingar som du tror har betydelse för hur din ansökan bedömts. Överklagandet ska undertecknas.

Du skickar överklagan till:
Gullspångs kommun
Biståndsenheten
Box 100
542 21 MARIESTAD


Överklagan och eventuellt omprövningsbeslut skickas vidare till förvaltningsrätten.
Om något är oklart eller om du vill ha hjälp med att överklaga beslutet kan du vända dig till din biståndshandläggare.

Du kan alltid ansöka om en ny insats eller ta bort insats. Om ditt behov förändras kan biståndshandläggaren ompröva dina insatser. Det kan innebära att typen av insats ändras eller att insatserna ökar eller minskar i omfattning eller avslutas helt.

Även om förhållandena inte har förändrats omprövas beslutet kontinuerligt, men minst en gång om året. För personer med omfattande behov, som bedöms som föränderliga, görs uppföljning tätare. Vid beslut om korttidsplats görs en uppföljning inom två veckor.

I Gullspångs kommun finns ett beslut som möjliggör kundval inom hemtjänsten. Kundval innebär att kommunen strävar efter att du som beviljas hemtjänst ska kunna välja vem som ska ge stödet. Det kan vara kommunens hemtjänst eller ett privat företag. I dagsläget finns inga privata företag som erbjuder hemtjänst i Gullspångs kommun.

I Gullspångs kommun arbetar tre biståndshandläggare. Biståndshandläggarna har socionomexamen eller annan examen som arbetsgivaren bedömer adekvat för uppdraget. Biståndshandläggarna arbetar på delegation av Vård- och omsorgsnämnden. Det innebär att Vård- och omsorgsnämnden är ytterst ansvarig för de beslut som fattas. En delegationsordning styr vem som får fatta vilka beslut.

Sekretess inom socialtjänsten regleras i 26 kap Offentlighets- och sekretesslagen Länk till annan webbplats..

Sekretess innebär att biståndshandläggare ska skydda den information du lämnar och de uppgifter som finns sparade om dig, så att ingen obehörig kan komma åt dem.

Alla medarbetare inom Vård- och omsorg har fått underteckna en sekretessförsäkran. Sekretessförsäkran gäller även efter att anställningen avslutats.

Beslut överklagas hos Förvaltningsrätten i Jönköping. Tala om vilket beslut du överklagar genom att till exempel ange nämnd/beslutsfattare eller paragraf i protokollet. Ange också varför du anser att beslutet är oriktigt och vilken ändring du vill ha.
Bifoga handlingar eller annat som du anser stöder din uppfattning.

Överklagandet skall lämnas in eller skickas till den nämnd/beslutsfattare som har beslutat. För att
överklagandet skall kunna prövas måste handlingarna ha kommit in dit senast inom tre veckor från
den dag du fick ta del av beslutet.

Om något är oklart i hur man överklagar kan du vända dig till biståndshandläggare i kommunen.

Har ditt överklagande kommit in i rätt tid kommer handlingarna att skickas vidare till förvaltningsrätten i
Jönköping om nämnden/beslutsfattaren inte själv ändrar beslutet på det sätt du har begärt.

Underteckna skrivelsen och uppge namn, personnummer, postadress och telefonnummer och skicka in till:
Individ och familjeomsorgen Gullspång
Box 100
542 21 Mariestad

Kommunen erbjuder inte flexibilitet inom ramen för biståndsbeslut för äldre.

Publicerad: 14 mars 2024 Uppdaterad: 27 maj 2025

Blanketter

Besöksadress

Myrgatan 6, Amnegården
Gullspång

Postadress

Gullspångs kommun
Biståndsenheten
Box 100
542 21 MARIESTAD

Kontakt

Biståndshandläggare, område HovaTelefontid 08:30-09.30Annelie Sundström0551-362 24annelie.sundstrom@gullspang.se
Biståndshandläggare, område GullspångTelefontid 08:30-09.30Susanne Karlsson0551-360 88susanne.karlsson@gullspang.se
Biståndshandläggare, område Otterbäcken och SkagersvikTelefontid 08:30-09.30Alexandra Wessén0551-362 74alexandra.wessen@gullspang.se