En kontaktperson fungerar som en förebild och ett extra stöd i vardagen till ett barn, en ungdom eller en vuxen. En viktig uppgift är att bryta personens isolering genom gemenskap, hjälp till fritidsverksamhet samt ge råd och stöd i vardagssituationer.

Hjälp i form av kontaktperson är ett frivilligt stöd och kan beviljas både till vissa funktionshindrade och personer med andra svårigheter.

Det ställs inga särskilda krav på utbildning eller erfarenhet. För att bli kontaktperson ska du fyllt 18 år. Du ska även ha en stabil livssituation och ett stort intresse och engagemang för andra människor.

Innan du kan bli kontaktperson görs alltid en utredning. Den består av en intervju, referenstagning och uppgifter från polis- och socialregister.

Ersättning

Som kontaktperson får du ersättning i form av arvode samt omkostnadsersättning. För att läsa mer om ersättning kan du gå in på SKR, Sveriges Kommuner och Regioners hemsida.

Vill du bli kontaktperson?

Fyll i intresseanmälan via e-tjänsten så kommer du bli kontaktad av en handläggare på socialtjänsten.

Inrapportering för dig som är kontaktperson

Er månadsvisa inrapportering sker via samma e-tjänst som för ansökan, där ni loggar in på via e-legitimation. I e-tjänsten rapporterar ni de aktiviteter ni utfört tillsammas med er kontaktperson. E-tjänsten hittar ni under relaterad information och länkar.

Publicerad: 30 november 2023 Uppdaterad: 28 februari 2024

Kontakt

Socialkontoret GullspångTelefontid: Måndag–torsdag 08.00–16.30 Fredag 08.00–16.000551-360 80
1:e socialsekreterareTobias Larsson0551-362 02tobias.larsson@gullspang.se
FamiljehemssekreterareAnnika Hallgren0551-360 77annika.hallgren@gullspang.se
Enhetschef individ- och familjeomsorg, IFOJennie Lans0551-362 17jennie.lans@gullspang.se