Hembygsföreningar och museeum

I Gullspångs kommun finns flera muséer och hembygdsgårdar. De har värdefulla samlingar av föremål från äldre tider och besitter ovärderlig kunskap om vårt kulturarv.

Amnehärads hembygdsförening

Amnehärads Hembygdsgården består av ett sjöfartsmuseum som innehåller en mängd föremål med anknytning till fiske och sjöfart som har en lång tradition i bygden. I samlingarna ingår även ett fungerande repslageri. Utanför muséet finns "Dannjels laxbåt", en traditionell fiskebåt som byggdes 1880 i Ålön. Föreningen äger också ett äldre fiskartorp i Ålön. Vidare är föreningen engagerad i Lantbruksmuseet på Ribbingsfors.

Amnehärads hembygdsförening070 829 51 79janerick.e@netatonce.net

Frans G Bengtssons minnesbibliotek

I ett av rummen på Gullspångs kommunbibliotek finns Frans G Bengtssons böcker från hans privata bibliotek samlade. Här finns böckerna, det rustika skrivbordet och en rad intressanta originaldokument som brev och arbetsanteckningar.

Frans G Bengtssons minnesbibliotek0551-360 07gullspang.bibliotek@gullspang.se

Hova hembygdsförening

I Hova har hembygdsföreningen ett hembygdsmuseum i det gamla sockenmagasinet bredvid Hova kyrka. Här visas gamla lantbrukssaker och bruksföremål.

Järnvägsmuseet i Otterbäcken

Järnvägsmuseet i Otterbäcken inryms i en gammal banvaktarstuga från 1876. Järnvägsmuseet visar bland annat ett lok, vagnar, bilder och utrustning från förr.

Järnvägsmuseet i Otterbäcken070 945 69 41styrelse@lok16.se

Södra Råda hembygdsförening

Huvudbyggnaden byggdes i slutet av 1700-talet och innehåller storstuga, kammare och kök. På gården finns även en museibyggnad som visar allt från lanthushåll och jordbruk till veterinärinstrument.

Södra Råda hembygdsföreningsodraradahembygdsforening@gmail.com
Publicerad: 18 januari 2024 Uppdaterad: 08 maj 2024

Relaterade länkar